Genfødt til genbrug: Ny teknologi supersorterer plastik

Iværksættervirksomheden Trebo sorterer plastspild fra produktionsvirksomheder i så en fin en grad, at plastikken kan indgå direkte i produktionen igen

trebo_beerkeg_stevenachiam_DSC1443.jpg
De sammenpressede brugte plastikfustager fra Carlsberg-øl kan ved hjælp af Trebos maskine finsorteres i fire forskellige typer af plastik, der kan anvendes igen. Foto: Steven Achiam.
Bæredygtig
12. jan 2021 KL.20:19

Hver gang der produceres en vare i plastik, er der et spild fra produktionen, som i rigtig mange tilfælde ikke bliver til andet end læs på en lastbil mod forbrændingen.

5 forskellige plasttyper kan Trebo i øjeblikket sorteres fra hinanden i samme cyklus

Den problematik er hele baggrunden for iværksætterne Andreas Leth Bockhoff og Thomas Trebbien, der har skabt en plastsorteringsmaskine i virksomheden Trebo.

Mere end ti kunder, heraf flere, som ikke ønsker deres navn frem, men er i den tunge liga af dansk erhvervsliv, er allerede på listen. Kundernes restaffald fra produktionen bliver fragtet til Trebo, hvor plasten sorteres i forskellige typer, inden den vender tilbage til kundens produktion.

99,9 pct. renhed kan Trebo opnå ved sorteringen af plast

Sortering hos virksomheden

“Lige nu foregår det hos os, men på sigt er vores mål, at sorteringen skal kunne ske hos virksomheden selv, som får et sorteringssystem ud. I 2021 regner vi med at gøre de første produktionsvirksomheder til “closed-loop recyclers”. I mange tilfælde er spild af plast i produktionen op mod 10 pct. Hvis det genanvendes, er det jo en direkte materialebesparelse for virksomheden,” fortæller Andreas Leth Bockhoff.

10 pct. spild af plastic i mange produktionsvirksomheder kan sorteres og genbruges i produktionen

Det betyder potentielt en fuldstændig ændring af affaldsstrømmen, så den kører rundt i et kredsløb hos virksomheden frem for ud af huset.

Take back

Trebo håber også at kunne spille ind i den cirkulære økonomi med såkaldte take back-ordninger. Dvs. ordninger, hvor virksomheder tager deres plastikprodukter tilbage fra deres kunder, efter de har været i brug. Plastikproduktet sorteres og klargøres via Trebos sorteringssystem og kan herefter bruges til ny produktion enten af det samme produkt eller en ny type.

50 ton årligt plastspild vil med sikkerhed give en økonomisk case for virksomheden ifølge Trebo

Trebo er endnu i opstartsfasen, men har fået finansiering blandt andet fra North-East Venture. I 2019 landede Trebos bundlinje på et minus på 551.000 kr.